Podzimní tematika aneb: Jeden divný vírus

11. 11. 2008 17:17

Už jste si někdy kupovali batoh? O obchody s takzvaným „outdoorovým vybavením“ ve větších městech nouze opravdu není. Ani o sortiment, který nabízejí. Je z čeho vybírat. Podle účelu, velikosti, značky, barvy, ceny, délky záruční doby… vždyť to znáte. Člověk má štěstí, když natrefí na dobrého prodavače – odborník, který mu dokáže vysvětlit přednosti i nevýhody produktů, aby podle možností  „nesedl na lep“ té nejlepší reklamě. Konečně si vyberete výrobek, který nejvíc odpovídá vašim potřebám i představám, zaplatíte (ne málo, protože prodavač vás přesvědčí, že ty lacinější věci se hned zničí) a vyjdete z obchodu. Cestou domů vám pochopitelně padne do oka [iks] lidí, kteří mají batoh podobného typu jako je ten váš, a začnete přemýšlet: „Co když je přece jen o trochu praktičtější tamten? A ten druhý vypadá zase prostornější. A ten černý má asi přece jen víc bočních kapes…. Možná v jiném obchodě by ten můj měli i za nižší cenu. Ta druhá značka přece jen vypadá o cosi líp, i když je dražší…“ A už se vám váš nový batoh jaksi přestává líbit. Může se dokonce stát, že s ním začnete velmi brzo špatně zacházet, aby se co nejdřív zničil, a abyste si mohli koupit druhý. Možná znáte podobnou situaci ne s batohem, ale s oblečením, či s mobilem, s MP4, s digitálním fotoaparátem anebo ještě s něčím jiným.

Zdánlivě banální situace. Velmi dobře však ilustruje, jak se projevuje jeden nebezpečný a v současnosti velmi rozšířený virus. Jmenuje se syndrom vypěstovaného selhání zodpovědného rozhodování (DReDDS Developed Responsible Decision Deficiency Syndrome) a nezasahuje jen „nakupovací“ zvyklosti. To je jen jedno z jeho prvních stádií. Když ho zvládnete, zvýší se vaše odolnost. Když však podlehnete, nedostaví se úleva, ale podobné příznaky ještě vyšší intenzity. Je velmi důležité co nejdříve zastavit jeho první symptomy. Jinak se virus rozvíjí dál a velmi  brzo může zasáhnout i další oblasti života. Potom jsou jeho projevy navenek méně výrazné, ale o to závažnější a těžší na léčbu.

Virus je pravděpodobně důsledkem konzumního způsobu života, který se řídí hesly: „Použij a zahoď!“ Velmi mu prospívá způsob uvažování, který se do běžného života dostává z oblasti informatiky: „Vytvoř soubor – Zmaž soubor.“ „Nainstaluj – odinstaluj.“ „Krok zpět.“ „Vrátit akci.“

V lidské mysli a v postojích tak způsobuje zpočátku nepozorované změny, které postupně vedou k tomu, že člověk si úplně odvykne nést zodpovědnost za svoje rozhodnutí. Jakmile se pro něco rozhodne, vzápětí svou volbu zpochybní. Když se pro něco rozhodneme, potřebujeme si zajistit, aby nechybělo tlačítko „ZPĚT“ anebo „VYMAŽ“, na které budeme kdykoliv moci kliknout. A takto postupně reaguje ve všem. Při chození s někým neustále pokukuje po jiném potenciálním partnerovi, který je možná krásnější, šikovnější, bohatší, místo toho, aby investoval čas do budoucího vztahu. Před vstupem do manželství si „zadarmo stáhne“ jakousi „trial vision“, kterou bude moci kdykoliv bez problémů „odinstalovat“. Program „POVOLÁNÍ“ mu je cizí, protože nenabízí volné stáhnutí zkušební verze a nepředkládá možnost odinstalovat. Naopak, vede k trvalým a nenávratným hardwarovým změnám, které většina současných uživatelů považuje za nežádoucí.

Existuje na virus DReDS vůbec nějaký lék? Ano. Je jich dokonce víc a je možné je libovolně střídat. Všechny jsou lehko dostupné, vysoce účinné a nemají žádné kontraindikace ani nežádoucí vedlejší účinky. Nezpůsobují závislost ani při zvýšení dávky a velmi se doporučují po zahájení léčby jejich užívání nikdy nevysadit. Je možné, ba dokonce vhodné, začít s jejich užíváním ještě předtím, než se dostaví první příznaky, protože zároveň působí jako očkování. K dispozici jsou mnohé preparáty.  Z těch nejrozšířenějších to například jsou: Schopnost uskromnit se i se staršími věcmi, které jsou ještě funkční; Vytrvalost ve službě i tehdy, když přestává být zábavná; Věrnost přijatým závazkům i tehdy, když jsou spojené s překonáváním překážek; Schopnost vybrat si ze dvou dober to, které stojí víc námahy; Ochota riskovat svou prestiž; Ochota vzdát se svého pohodlí... a mnohé jiné.

Nevěříte, že by mohly zabrat? Vyzkoušejte!

 

Ze slovenského originálu přeložila Kepy.

P.S.: Díky za spolupráci, Kepy!

Zobrazeno 3032×

Komentáře

annina

Ad: Ester Program povolání neexistuje pouze ve verzi "zasvěcený život", nýbrž i ve verzi "manželství". Obě jsou rovnocenné a v žádné z nich neexistuje zkušebná verze, protože program se spouští definitivním "ano" na celý život. A tam zkušební verze fakt neexistuje. Ani časné sliby nejsou "trial version" doživotních slibů, poněvadž se skládají s výslovním úmyslem "darovat se navždy". Tudíž jsou již jakousi první fází instalace. "Chození" není samostatný program (a už vůbec ne jakási zkušební verze), nýbrž příprava na instalaci definitivního software - povolání k manželství. Podobně jako je takovou přípravou postulát a noviciát.

floweret

moc pěkný článek... česky bych onen virus nazvala rozežranost, nebo také "s jídlem roste chuť".. <br />
fakt velmi výstižné :-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio